søndag 2. august 2015

VM i Fjordfiske 2015

Da er VM i fjordfiske nr. 2 over og det har vært utrolig artig! Vi ble kanskje tatt litt på senga for vi hadde ikke forestilt oss at det skulle bli så mye folk. I fjor hadde vi 65 deltakere og i år endte det opp med hele 120 påmeldte. Det er nesten en fordobling. Det var lavt skydekke, regn og ikke spesielt mange sommergrader på temperaturstokken, og vi synes litt synd på alle som var der ute på Laksefjorden for å kjempe om tittelen som verdensmester og pengepremier.  De aller fleste var på plass mellom 07.00, og selv om vi arrangørene ikke hadde sovet så mange timene og var ganske smal i øynene - så var folk i godt humør.
Tommy Øfeldt var en av inspektørene som sjekket båtene før de dro på havet, og sjekket at ingen jukset underveis.
Fjordårets verdensmestere - som endte opp som årets verdensmestere også. De kreative ungdommene hadde med seg isfiskestang og var det eneste laget som fisket tangsprell. Vi var flere som ble litt i villrede da vi hørte om det... tangsprell er da ikke en fisk??? Joda, det er det:

Tangsprell er en fisk som lever ned til hundre meters dyp. Kroppen er slank og blir ca. 25 cm. lang. Den har mellom 9 og 13 flekker langs ryggfinnen. Gytetiden er i januar-februar. De 80-200 eggene legges i klaser. Fisken har yngelpleie. Grunnen til at den blir kalt for tangsprell er at den ofte legger seg under steiner eller inni fuktig tare, hvis skjulestedet blir tatt bort spreller så fisken for å komme seg bort. Kilde: Wikipedia. 

Nå har vi intern krangel i styret om det skal endres på reglene våre og vi er ikke enig. Noen av oss mener at konkurransen bør dreie seg om matfisk, mens andre igjen mener at det er nettopp det at det er kunnskap om fiskeslag og fjordkunnskap som er avgjørende,  og som gjør konkurransen vår så spesiell... vi må bare krangle litt videre og så blir vi nok enig snart.

Innregistrering, utlevering av festivalbånd og samtidig benyttet vi anledningen til å slå et slag for kysten. Vår nye "villing" har sydd om gamle gardiner den siste uka og laget vimpler til alle deltakerne som registrerte seg før dagen før arrangementet. 30 flotte vimpler med §2. Denne paragrafen finner vi i havressursloven som slår fast at de viltlevene marine ressursene tilhører fellesskapet, eller sagt på en annen måte: Fisken tilhører folket.  De ville bak fjellet er veldig engarsjert i fiskeripolitikk og ser med skrekk og gru på hva Tveteråsutvalgets forslag vil gjøre med små kystsamfunn som Dyfjord. Vi gjorde derfor en test og spurte våre fiskere om de kunne tenke seg å henge §2 vimpelen i masta. Vimplene  ble borte i et hakkefokk og vi hadde ikke nok vipler til alle. Nå håper vi at andre engasjerte mennesker nedover Norges langstrakte kyst vil følge vårt eksempel og heise en orange vimpel med § 2 og slik gi våre myndigheter et klart signal på at vi ikke godtar at fiskeressursene privatiseres. Nedenfor følger noen bilder tatt på havet i løpet av dagen:Ungene fikk lov til å være med Reidar Von Koss også i år, og det satte de stor pris på.


Dagens to yngste deltakere Jacob og Elias tok seg en liten matpause i all fiskinga.
Det eneste rene jentelaget hadde upåklagelig humør og fikk storkveita på kroken, men den glapp. Det hele ble dokumentert på film, men språkbruket gjorde at de sensurerte hele filmen.
Og her er kveita som sikret "Autotampan" premiepotten på 25 000 kroner:


Og denne dryppende våte, men glade karen  målte og registrerte  all fangsten som ble tatt på land.

På Dyfjord Grendehus hadde noen av de engasjerte politikere fra Ap, MDG og SV stand og delte ut sukkertøy, sjokolade og valgprogram.


Kjellfrid og Hannele, samt Tony i bakgrunnen var noen av de frivillige som hjalp oss å få gjennomført dagen. Vi hadde aldri klart oss uten... :)


Tusen takk for en fantastisk flott dag, mange kom og var med å gjøre dagen utrolig bra selv om det var litt surt og kaldt ute. Det kommer flere bilder på bloggen vår med bilder fra målestasjonen, prisutdelinga og piratfest. Stay tuned!

1 kommentar:

  1. 🌺 Dokker fortjene mer enn en blomst, faktisk ei sol også🌞, eller forresten mange soler🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞! Så fint å våkne opp til det her innlegget dokkers som sprudle av livsglede og kjærlighet til lokalsamfunnet og naturen våres😊. Alle snakker om sommeren som ikke er kommet enda, men dokker har skjønt det: Sommeren er her og man må finne på no å gjøre ute! Stå på videre - dokker skape stolthet og livs- og boglede rundt omkring💖 Slikt sprer seg som ringer i vann😊

    SvarSlett