mandag 11. november 2013

Vi går i skammekroken

Hva skjer med fiskebruket? Er det noe nytt? Hvem overtar? Vet dere ikke????

Nei, det gjør ikke vi heller! Dette er spørsmålene "alle" spør oss om... Vi vet vel faen ikke! Unnskyld språket, mamma! Sist vi banna litt i bloggen, så kom vi i avisa og det syntes vi var umåtelig festlig, pr-kåte som vi er. ;)

Vi snakker om hjertet i bygda vår, og den eneste potensielle arbeidsplassen for øyeblikket, hvorfor gidder vi å bry oss liksom? Vi er sære og har definitivt fritidsproblemer! Det har vi hatt siden mars 2012.

Vi venter på sneglene, noen av dem var så ivrige etter å komme i gang etter nyheten i sommer (om at det skulle bli kråkeboller og snegler på bruket), at noen av dem banet seg vei oppover husveggene i Dyfjord tidligere i høst. Vi kunne tolket det som et tegn på forfall, men overtroiske som vi er så tar vi det som et godt "tegn".

Vi har vært maks irriterende. Vi har truet og sjikanert journalister, vi har terrorisert både politikere og ansatte i kommunen, vi har drevet telefonterror ovenfor både politi, tingrett og bobestyrer. Vi har overlesset våre lesere med kjedelig Bacalao-prat, vi har fornærmet Svarte-Per. Vi har ikke bare trakassert folk i vår egen bygd  og kommune, vi har til og med tatt løs på nabokommunen.  Vi har sendt bombetrusler til statsministeren. Stryk det siste, vi er i det tøysete hjørnet i kveld.

Vi har blitt fortalt at "Det ikke er unormalt at folk har kjørt en bedrift konkurs, for så å kjøpe det opp igjen. Det skjer hele tiden det. Det som er unormalt i denne saken, er at lokalbefolkninga har engasjert seg."

Trasig med lokalbefolkning som engasjerer seg. En uting faktisk. Utrolig provoserende må det ha vært. Og for en uflaks at det skulle skje akkurat i dette tilfellet. Shame on us!

Her er vi tilbake til fritidsproblemene, arbeidsledige tullinger som insisterer på at vi skal bo i Dyfjord og skape en framtid her. Hvorfor er vi ikke bare fornøyde med å heve trygda vår og holder kjeft? Bare enkelt og greit godta at Dyfjord ikke skal være et levende samfunn mer. 

Vi har bestemt oss for å ikke bruke mer energi på å "redde" forfalne bygninger i Dyfjord.Vi har bestemt oss for å skape egne arbeidsplasser, uavhengig av hva som skjer videre med fiskebruket og tilhørende bygningsmasser. Vi sitter med masse gode ideer, masse pågangsmot og tro på at vi kan. Vi er faktisk positive!

Men vi lar oss provosere ørlite grann  når vi går i gang med nye prosjekt og får dette servert:
"Dere er så krass, og det at dere farer rundt med løgn og svartmaling inviterer ikke akkurat til videre samarbeid".  Vi tolker det litt dithen at nå må vi holde kjeft, for hvis vi ikke slutter å engasjere oss for bygdas framtid, så kan vi bare glemme å få til noen ting her inne.

Næringslivet i Finnmark er ikke så stort, og vi har endelig skjønt det: Hvis vi tror at vi skal bli grundere og skal skape noe nytt her inne, så må vi faktisk holde kjeft. Og vi har bestemt oss. Vi er blitt skremt. Vi innser at dette bare ødelegger for oss selv, for vi må ikke komme her og tro at vi kan endre noe som er forutbestemt. Messer ikke med skjebnen liksom. Vi sier derfor unnskyld, kryper med halen mellom beina, slukøret legger vi oss langflat. Vi har tapt. 

Fiskebruket står like tomt og trasig der som da dørene ble stengt i november i fjor.

"Det er godt å være tapper, men noen ganger er det mye klokere å være en pyse! -Pam Brown-


Hvilken løgn sa du? Joda, den storkjefta eldste av oss ville, hadde en kraftutblåsning på facebook etter at det ble lagt inn bud på 4,5 millioner. Ja, du hørte riktig: Svimlende 4,5 millioner for et fiskebruk som holder på å ramle i havet, hvor alle elektriske installasjoner må skiftes ut for at man i det hele tatt får lov til å drive noen som helst slags drift der og et fiskebruk som er bortimot ribbet for inventar.
(Opps.... vi klarer visst ikke å slutte å la oss engasjere.  Må visst jobbe litt med dette! Beklager igjen.)

Neste "løgn" som ble servert av oss irriterende gnagsår på facebook, handlet om bobestyreren som fortsatt er styreleder i selskapet som er Bacalao Nords største kreditor. (Nordkyn Seafood) Vi er slemme, ufine og frekke. Vi setter fingeren på at han sier til Finnmarken 26. juni, at han trekker seg som styreleder i Nordkyn Seafood.  Nå snart et halvt år etter, sitter han og tviholder på alle hattene sine fortsatt. Hvem er det som har løyet for befolkningen i Dyfjord og ellers alle som leser Finnmarken? Joda, det er visstnok vi. Ondsinnende, negative og slarvete som vi er, har vi prøvd å få Finnmarken til å rette opp i opplagt feilinformasjon (styreleder har ikke trukket seg) , men det er visst ingen andre enn oss som synes at dette er viktig. Faen, (unnskyld igjen, mamma) hvis du ble forvirra nå, så skjønner vi... vi er litt forvirra vi også!

Tingretten i Vadsø mener at bobestyrer ikke er inhabil. Da er han ikke det! At vi, politiet, Lebesby kommune (og enkelte som vi ikke tørr å navngi fordi vi ikke vil dra dem ned i svartmyra) har stilt spørsmål om habiliteten, spiller visst ingen rolle. (Mener vi har lest i lovverket at det holder at noen i det hele tatt stiller spørsmål om habilitet, så er det grunn god nok til å erklære vedkommende inhabil. Men den diskusjonen var vi jo ferdig med, så da er konklusjonen at i Finnmark gjelder ikke dette).

Vi har fått høre at morgendagen er en viktig dato. Da skal det avgjøres ett eller annet. Slik som i juni, juli, senere i september, så til slutt 28. oktober. Da skulle bruket gå på tvangssalg hvis ikke finansieringen på 4,5 millioner var i orden. Men så var den kanskje ikke i orden, og da ble fristen utsatt til en annen gang.... men i morgen er kanskje en viktig dato likevel. Tja, vi får se... vi begynner å bli vant til å vente på bedre tider i Dyfjord. De kommer nok. Før eller siden.

Men nå gir i alle fall De ville bak fjellet seg. Vi skjønner at det beste er å be om unnskyldning for alle vi har tråkket på tærne i denne prosessen. Vi kryper nå som skjelvende aspeløv inn i skammekroken. Alt vi har jobbet for står i fare for å ramle sammen. Butikken vi har drevet i to år går ikke lengre rundt. Folk er lei vafler. Vi hadde lyst å bygge et kjøkken slik at vi kunne tilby våre kunder noe mer enn triste vafler, men vi vil ikke investere i et bygg som vi ikke eier. Ikke har vi leiekontrakt heller, til tross for at vi sendte den for to år siden med vedlagt konvolutt og frimerke så kom den aldri i retur. Vi kaller oss derfor bare for husokkupanter. Men det føles litt utrygt. Vi trøster oss med at vi betaler strømregninga (enn så lenge), så forfaller i alle fall ikke huset vi har okkupert ytterligere.

Vi ber om unnskyldning, og godtar at all utvikling i Dyfjord stopper opp, at folk har blitt tvunget til å flytte, at flere folk sikkert må flytte. Vi ber om unnskyldning for at vi har vært så uforstående i forhold til hvorfor ikke bygninger enkelt kunne bli bebolige, til tross for at vi tilbydde vår hjelp, og kom med flere løsninger.

Vi godtar at den smarteste (med flere bestevenner enn vi har)  vinner fiskebruket og halve Dyfjordriket. Vi klarer til og med å skjønne hvorfor det måtte bli slik. I den store sammenhengen er Dyfjord bare en liten fjottplass. (Men prinsessene får de aldri, for de har HELT andre planer! Nemlig!)


Vi må tenke på oss selv nå, vi må skape noe helt nytt... og det uten alle byggene som vi gjerne skulle sett at det kom lys og liv i. Vi håper at den nye eieren har planer for byggene som faktisk utgjør halve bygda.

Noen artige sitater fra Finnmarken som vi kan more oss med i ettertiden:

29. juni hvor bobestyrer Per S. Johannesen annonserer at han trekker seg:

- Det blir det litt for mange hatter for meg, sa Johannesen til avisa onsdag ettermiddag.


Samtidig  ga han beskjed om at boet avslo retten til allmenningskaia som eies av kommunen (Så elskverdig og nobelt, det står virkelig respekt av den mannen, ikke sant?)

16. august 2013, Linda Randal direktør i Innovasjon Norge Finnmark:  - Vi presser på for å få bruket solgt. (...) det nærmer seg vinter og da kan det bli enda vanskeligere å selge. (Fiskebruket som skulle hurtigekspederes med ti dagers budfrist den 21. juni. Ting tar tid og Innovasjon må øve seg på å presse...)

Så da vet dere det, vi vet ingenting og ber om unnskyld for alt vi ikke burde vite.  Nå vet vi bedre.

"Store ting vokser gjerne opp fra en solid grunnmur av nederlag."  -Pam Brown-

Nå bretter vi opp ermene, vi har fine planer for lille Dyfjord! :)

Med vennligsinnet hilsen fra Linn, Kristin og Eva

 


 


5 kommentarer:

 1. Herlig skrevet!
  Humor er ofte beste måten å få fram tragiske fakta...Ønsker dere og Dyfjord masse lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Eliza! Hyggelig tilbakemelding som vi tar med oss videre! :)

   Slett
 2. Hvordan kan dere forvente å bli tatt seriøst når dere tyr til person angrep,gang på gang?

  Er jo veldig fint at dere er engasjerte rundt hva som foregår i bygda,og dere har en ståpåvilje som jeg misunner til de grader men det dere gjør feil er måten dere formulerer dere på,og så må dere kunne skille mellom person og sak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi legger oss jo langflat... og både bobestyrer og tidligere daglig leder i Bacalao Nord (sannsynligvis den nye også), er både kjekke å se til, og virker som flotte, staute mannfolk! Han bobestyreren har i tillegg en dritsexy stemme. De er nok sabla trivelige personer også sånn til daglig, vi har ikke et vondt ord å si om dem. Når det gjelder saken: Hvordan fiskebruket i Dyfjord har vært og blir forvaltet så fortjener det ikke noe annet en knallhard kritikk! Det er saken. Vi har ingenting imot personene, det er jobben de har gjort og gjør vi misliker. Men som sagt, vi ber om unnskyld! Så hyggelig at du opprettet en bloggprofil i dag, bare for å svare. Vi liker folk som engasjerer seg, takk skal du ha, Chief kamachi! ;) Kanskje er det heller de som sitter i rollene, som må lære seg å skille mellom person(lige affærer) og sak!

   Slett
 3. Takk for at vi fikk komme på besøk hos dere i september. Vi lar oss inspirere av folk som har pågangsmot. Bolystprisen som dere fikk er velfortjent.

  Tok å sjekket litt og er enig i at det er mye uheldig sammenblanding av roller og tette nettverk.

  Roller Per Steinhaug Johanessen http://www.proff.no/rolle/per-steinhaug-johannessen/vads%C3%B8/374557/
  Roller Oddvar Jensen http://www.proff.no/roller/oddvar-jenssen/mehamn/348372/

  Det er helt klart uheldig at bobestyrer også er styreleder i den største kreditorbedriften. Som bobestyrer og styreleder har han mye makt og veldig sterk påvirkning i forhold til videre drift i Dyfjord og hvem som får kjøpe virksomheten, jfr. salgsoppgaven.

  Oddvar Jensen har uheldige sammenblandinger av roller både i Nordkyn Seafood og i Bacalao Nord. Jensen er både eier og utøver eierrollen, er styremedlem (styre selskapet på vegne av eier) og er samtidig også daglig leder av Nordkyn Seafood. Det er en samrøre av roller. Det er daglig leder som legger fram beslutningsgrunnlaget for styret. Som daglig leder og styremedlem er han egentlig "inhabil" i mange saker som styret beslutter.

  Av regnskapene så fremkommer det at Bacalao Nord har drevet med underskudd i alle år og i de siste tre-fire årene har de drevet på kreditorenes regning. 4,5 millioner høres mye ut for anlegget. Ser at Skatt Nord har tatt utleggsforretning der, så driften har nok ikke vært drevet som det skal.

  Dyfjord en flott plass. Stå på videre.

  Mvh Frans Eriksen

  SvarSlett