tirsdag 13. august 2013

Galskap satt i system

I dag ble det klart at ingen får kjøpe fiskebruket før leiekontrakten med Norway Seafood går ut. Dette på tross av at Norway Seafood ikke har noen som helst form for aktivitet på bruket i Dyfjord.

De skulle etter det vi har hørt starte å ta imot krabber forrige uke. De kom, de så og de dro. Hele fem minutter var de her. Et raskt blikk fikk dem til å rygge baklengs ut, riste på hodet, konkludere med at dette kom til å bli for kostbart...

Og det er ikke så rart. Vi har fått bilder som ble tatt i begynnelsen av juli inne på selve fiskemottaket. Og guess what!!! Det har vært nytt tilløp til brann... i sikringsskapet denne gangen. At ting har kortsluttet var nok redningen, og det er faktisk bare et under at Bacalao Nord ikke er en askehaug i dag.

Så en liten oppsummering: Det brant i garasjene i fjor. Vi er ikke sikker på hva politiet konkluderte med da. Så var det tilløp til brann under hybelhuset. Noen påler var i ferd med å fatne da en av bygdas innbyggere heldivis oppdaget det og fikk slukket det. Vi vet ikke om dette ble meldt i fra til politiet. Men nå er det altså en tredje gang på kort tid at ting lukter svidd nede på Bacalao Nord. Vi har videresendt bildene til politiet.

Det var jo den siden av saken, og så får det bli opp til den enkelte å fundere på hvorfor og hvem som ville tjene mest på at bruket brant ned. Vi vet at om fiskebruket i Dyfjord brenner ned så kommer det aldri til å bli bygd opp igjen. Og det er slutten på fiskeværet Dyfjord.  Og ja, vi er paranoide... vi kommer ikke til å slappe av før bruket er solgt.

Det er rett og slett en hån mot fiskere, Dyfjord og folk her sånn som saken utvikler seg. Vi vet at det er en kjøper som står parat til å overta og gå løs på den formidable jobben det er å få satt bruket i stand og ta imot krabber og fisk. Han ønsker, så vidt vi har hørt, å etablere helårs arbeidsplasser hvor han først og fremst vil bruke lokal arbeidskraft.

Ute i fjorden ligger sjarkene med tonnevis av kongekrabber  i teiner, klare til å levere... Men neida, bobestyrer kan ikke selge bruket fordi Norway Seafood leier (på papiret).

Og hvorfor? Fordi Norway Seafood prøver å presse ned prisen. Derfor har de stengt hele 7 mottak langs Finnmarkskysten og fiskerne får ikke levert.  Og hvis noen lurer på om de samarbeider Nordkyn Seafood og Norway Seafood? Njæ... tja... hvem vet? Vi kan bare spekulere. Det er uansett fiskerne som taper mest oppi alt dette...  Fiskerne kan egentlig bare dra sjarkene på land, for fiskeri på Finnmarkskysten kommer ikke til å bli lønnsomt. Det er Røkkes trålere som skal hente opp verdiene i havet. Nordkyn Seafood har sikkert fått en god avtale akkurat nå siden de har leid ut Dyfjord, men på lengre sikt så graver nok de også sin egen grav. Og minsteprisen på krabber, den kommer sikkert ikke til å øke... Til slutt må fiskerne som har fanget krabber krype til korset, og levere hos Norway Seafood, evt. til Nordkyn Seafood for en slikk og ingenting. Noen vinner, og det er ikke fiskerne!

Konklusjonen er at på lengre sikt, så vil noen tjene godt på at mottaket i Dyfjord forblir stengt helst helt til krabbesesongen er over. Og det er her ting begynner å bli irriterende latterlig. For Oddvar Jensen satt nemlig på bygdemøte i vår, sammen med Ordfører, varaordfører og næringsleder i kommunen og kunne ikke få fortalt hvor viktig det var at bruket ble solgt FØR krabbesesongen startet, ellers ville det bli nærmest umulig.... og en håpløs oppgave å få det solgt.  Nå virker det som det er fryktelig viktig å forhindre at bruket blir solgt...

På folkemøte hadde  sikkert nok Oddvar Jensen noen i sikte som han håpet skulle overta, noen som gjorde sånn at han kunne være med å fortsatt styre og stelle litt i Dyfjord... Og så gikk ikke alt etter planen, og da kan det nu være det samme med folk, Dyfjord, fiskebruk og fiskere... for ikke å snakke om de stakkers krabbene som har følelser der nede i havet... må være trangt å sitte innesperret så mange krabber på et avgrenset område inne i teinene på ubestemt tid. Tenker ikke bobestyrer på dem??? (Hadde ikke forundret oss om Mattilsynet snart kommer med pålegg om at krabbene kan sitte maks så så lenge i venteposer eller hva det nå heter, slik at fiskerne blir presset til å selge krabbene sine til Norway Seafood som sitter parat og betaler piss)

Vi synes at dette begynner å gå litt for langt. Dette er en hån mot fiskerne, det er en hån mot oss som har prøvd å gjøre Dyfjord til en bedre plass og det er en hån mot mannen som har lagt inn bud og som ønsker å satse i Dyfjord.

Målet er kanskje å skremme han bort? Hale ut tiden, trekke ting så ut i langdrag at man mister motet? Vi forstår ikke hvorfor... men det ligger nok gode grunner under overflaten. Hadde bare bobestyrer Per S. Johannesen blitt byttet ut, så hadde vi nok fått alle de svar vi ønsket. Men han trakk seg som styreleder i Norway Seafood, og da er visst alt greit!

Såpeopera!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar