torsdag 12. april 2012

Skjebnens time nærmer seg

Det ble en spennende dag i går! Det var kommunestyremøte og vi fikk telefon fra ordføreren, i tillegg til at det var arti å se hvordan disse innleggene våre "tok av" på nettet. Folk er engasjert, ingen tvil om det! :)

Kan ikke si noe annet enn at vi er overveldet over responsen og at bort i mot 500 mennesker hadde lest innlegget "Gravøl i Dyfjord snart?" på MittFinnmark og på bloggen vår i løpet av et døgn. Masse folk har delt innlegget med sine venner og fortsett gjerne med det! :) Vi har fått så utrolig masse positive tilbakemeldinger, og det rører. Mer en 70 mennesker har trykket "liker" eller "bra", de aller fleste anonyme...  Det varmer likevel, og det gir oss tro på at saken vi kjemper for er noe som engasjerer folk og at vi har støtte fra mange hold. Vårt åpne brev til Ordfører, Rådmann og politikere er lest av nærmerere 400 mennesker og det bare på noen timer!

Innboksen er også full at herlige støtteerklæringer fra folk nært og fjernt, det varmer også. Tusen tusen takk! Det er såpass mange at våre politikere forhåpentligvis ser at det er mange som vil være med å slå ring rundt den lille bygda vår. Dyfjord har en viktig rolle i den flotte kommunen vår, vi har planer for framtiden til Dyfjord, vi vil videreutvikle bygda, vi vil være med å skape nye arbeidsplasser, vi vil gjøre bygda vår til et sted hvor alle føler seg velkommen og vi ønsker å være en viktig bidragsyter på den kulturelle arenaen i kommunen. Vi drømmer om å lage et kjøkken på butikken sånn at vi kanskje kan servere deilige retter fra havet, vi drømmer om å lage et lite dukkemuseum, vi drømmer om at Dyfjord skal blomstre både på den ene og den andre måten. Og det er ikke penger som er vår drivkraft, det er gleden over å skape noe, gleden over å være sammen, og gleden av at man kan utrette en forskjell for andre mennesker.

Det føles som om hele Dyfjords framtid nå ligger i hendene på politikerne, vi kommer derfor til å bruke alle tilgjengelige virkemidler for å redde bygda vår nå. Vi som jobber i foreningen De ville bak fjellet er alle mødre til flere barn. To av oss har brukt store deler av fødselspermisjonen vår til å bygge opp en flott liten bedrift, en bruktbutikk og et kreativt verksted.  Den tredje er i fulltidsjobb og har brukt all sin fritid. Til høsten planlegger vi å ta i bruk det kreative verkstedet. Selv Finnmark fylkeskommune har tro på oss og planene våre da de nå har bevilget 70 000 kroner som skal brukes til å kurse oss selv og til å tilby kvinner i bygda og kommunen forøvrig kursing i blant annet redesign. En far i bygda har bygd opp en flott liten "kinosal" som er åpen for alle en gang i uka. Vi har laget film, og har lyst å  lage flere. Vi har lyst å engasjere ungdommen. I går fullførte vi fase en i prosjektet "Dyfjord i blomst", en kompostdunk er endelig på plass i bygda etter måneder med sparing.  Vi spruter over av gode ideer og vi koser oss. Vi har det så utrolig artig sammen og vi føler faktisk at vi bor på verdens beste plass. Og vi vil gjerne involvere folk i nabobygda, vi vil at tilbudene i Dyfjord skal være åpen for alle. Akkurat nå føles det som alle våre "drømmebobler" er klar til å sprekke... Kommunestyret i Lebesby står med nåla, klar til å stikke. Klar til å ødelegge alle boblene våre... for blir det ikke et tilbud om barnehage i Dyfjord, nei da blir det ingen realisering av våre planer og drømmer heller.

Hele verden skjønner sikkert at hvis vi skal bruke all vår tid til å hente og bringe barn til og fra barnehagen så kommer vi ikke til å ha mye tid eller energi igjen til å jobbe med andre ting (gjelder jo spesielt for dem av oss som jobber i Dyfjord, som må kjøre fram og tilbake to ganger daglig. Og er det i tillegg kolonnekjøring, så går i allefall hele dagen). Da er også vitsen med å bo i Dyfjord stort sett borte. (Og jada, foreldrene til barna i barnehagen vår jobber: to fisker, en jobber på fiskebruket, en er lærer, en er fulltidsstudent og den siste av oss har ikke fått plass til barnet sitt i barnehagen verken i Kjøllefjord eller her i Dyfjord og har dermed ikke hatt mulighet til å jobbe. De to minste barna fikk ikke plass fordi vi ikke har hatt kapasitet til å samle inn penger til to assistenter, så da ble det en).

Det var som sagt kommunestyremøte i går, og vår anke på tidligere vedtak skulle opp til behandling. (Opprinnelig en klage til fylkesmannen som ble sendt i retur fordi den må behandles i kommunestyret før fylkesmann kan ta stilling til den).  Innstillingen fra Formannskapet var den samme som før. Avslag. Det fjerde. Kommunen bryter ikke barnehageloven ved å nekte oss barnehage. Det eneste de gjør, er å bryte ned og ødelegge et lite bygdesamfunn. Gjøre sånn at det ikke går ann å leve og bo i Dyfjord for unge mennesker. Og ei bygd uten barn er dødsdømt, det vet alle.  Det så derfor ikke spesielt lyst ut.

Etter møtet ringte Ordfører Stine Akselsen og fortalte at anken vår ikke ble behandlet i dag. Den ble utsatt. Dette fordi kommunen ønsker å møte oss, diskutere mulige løsninger, og høre på hva vi har å si før de på nytt bestemmer seg for den endelige dommen. Barnehage eller dødsdommen over Dyfjord. Dette gjorde oss selvfølgelig meget lykkelig. Kanskje, kanskje er kommuen på gli? For de hadde faktisk hatt muligheten til å gjøre kort prosess i går. Det gjorde de ikke. Vi tar ikke gleden på forskudd... den minst postitive av oss mente at det kanskje bare er en strategi for å hale ut tiden. Den mest postitive av oss mener at bare vi ønsker nok, tror på det, og står på, og er nettopp positiv: Ja, da ordner det seg for snille piker! ;)

Vi har forresten jobbet hele uka med å shine butikken vår. Det ser virkelig flott ut og er absolutt verdt et besøk på lørdag. Masse nye varer er utstilt, masse gode tilbud. Hele kjelleren er omrokkert, det ser så mye bedre ut en før!  Vi fikser en bildeblogg i løpet av kvelden, med smakebiter! ;) VELKOMMEN INNOM!

By the way, vi tror ikke det er skjebnen som avgjør hva som skjer videre... ;)
Tumblr_lf3gx2scbe1qeckbqo1_500_large


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar