mandag 1. juli 2013

Her er beviset!


En gang var Dyfjordbruket, et Dyfjordbruk! Det var gode tider det! I morgen legger vi ut en bildeserie som viser akkurat hva som har skjedd med Dyfjordbruket etter at spanjoler overtok, og med en daglig leder fra Mehamn.

Det har vært et par avisoppslag denne uka fra Dyfjord. Det setter vi stor pris på! MEN! Vi tente også på samtlige plugger da vi leste i Finnmarken at bobestyrer som forvalter konkursboet etter Bacalao Nord har trekt seg som styreleder i Nordkyn Seafood. Det er jo greit, for det er unektelig problematisk å ha på for mange hatter. Begrunnelsen for at han trakk seg var at Nordkyn Seafood har ytret ønske om å leie Bacalao Nord. Vi fikk høre at fristen for tingretten å avgjøre dette skulle være i dag. Kreditorene skulle kalles inn. Alle må samtykke. Men, ingenting ble avgjort i dag, så vidt vi vet.

Det er for øvrig lagt inn ett bud på Bacalao Nord på 1,5 millioner, så vidt vi vet. Prisen er halvparten av det spanjolene ga for bruket når det gikk konkurs for 6-7 år siden. Siden da har forfallet vært groteskt!

Vi nevner; et stykk nedbrent garasje med tilbehør, vannskader og ytterligere forfall av blågården, vannlekkasje inne i selve bruket (temmelig nært hovedsikringene), vannskader i ei bue, pillråtne kaistolper, produksjonsutstyr som er blitt usynlig, og null vedlikehold. (Vi nevner for sikkerhets skyld at branner, vannskader og andre forsikringsskader aldri har ført til at ting er blitt fikset igjen...)

Vi skal dokumentere det i morgen, som sagt! Vi tror at Nordkyn Seafood er utilfreds med det budet som er kommet inn. Det er for lite. Vi har hørt prisantydning på rundt 5 millioner, det er bare det at bruket er ikke verdt det, mener vi. Hadde det vært en ide om kreditorene og bostyrer tok seg en tur hit kanskje? Bare for å se hva som har skjedd med egne øyne? Kanskje de hadde hoppet opp og ned, klappet i hendene og jublet for et bud i den størrelsesorden de har fått?

Vi lurer på: Hvorfor skal egentlig kreditorene samtykke i at daglig leder fra Mehamn som har tillat at Dyfjordbruket, (som ligger der som en forfallen rønne i steinura), skal fortsette i samme tralten...? For det er ikke en overdrivelse når vi sier det snart ramler sammen. Det gjør faktisk det! Og det er èn side av saken. En helt annen en, er som vi var inne på lenger oppe at mye av inventaret er forsvunnet. Trucker, greider og mye annet nødvendig utstyr som bør være på et fiskebruk. Det er blitt borte vekk! Helt borte vekk. Vi vet at en truck fikk feil og ble fraktet til Nordkyn Seafood for reparasjon. Vi vet også at den ble reparert, og den går som ei kule i dag. Men ikke i Dyfjord.

Vi mener at Bacalao Nord burde vært nedlagt for mange år siden. En liten titt i regnskapet levner ingen tvil om det. Og det er ikke veldedighet som er årsaken til at man har holdt det gående. Det er noe helt annet, akkurat det er vi nokså ganske sikker på!

Så når bobestyrer trekker seg som styreleder i Nordkyn Seafood, så kalles det brannslukning. Det samme er  det når man plutselig finner ut at den omstridte kaia som tilhører bygdefolket og kommunen, ikke skal "stjeles" likevel. Nok en brannslukning. Da kan media lage en glasak fra Dyfjord, saken har fått en god løsning for alle. Og så er kommune og ordfører fornøyd. Kaia er reddet. Bobestyrer er fortsatt inhabil, men gidder vi mere styr nå? Er det ikke enklest av man får det solgt, eller leid ut og så er alt greit?

NEI, for faen! Vi skulle ønske at noen hadde "baller" nok til å sjekke mere.... Hvorfor trekker ikke bobestyrer seg? Hvorfor tviholder han på retten til å være bobestyrer? Er han redd? Har han og bedriften han har vært styreleder for noe å skjule? Hvorfor er det så om å gjøre å forhindre at en ny bobestyrer blir satt på saken? Og hvorfor er folk i Finnmark så feige? Så naive? Så godtroende?

Et hvert annet sted i landet så hadde det holdt at noen (nesten hvemsomhelst) stiller spørsmål om habilitet, før det blir tatt til etterretning. Her hos oss stiller en ordfører spørsmål, en hel kommune og selv advokater reagerer. Men bobestyrer sitter under samme tak som tingretten i Vadsø... I Finnmark er det helt greit! Det må være flott å være en del av makteliten i Finnmark. Ingen bryr seg. Vi har rykte på oss for å være et passivt og lite handlekraftig folkeslag. Det stemmer!

Så over til noe langt mer hyggelig! :)På lørdag braker det løs med Kulturdugnad 2013, hvor målet opprinnelig var å samle inn penger til å prøve å få kjøpt opp blågården og butikken. Det blir spennede å se om vi får en mulighet til å faktisk gjøre det sånn som saken utvikler seg. Uansett hva som skjer så går pengene til å skape trivsel og bolyst i bygda vår. På en eller annen måte. Nedenfor er noen av de fantastisk flotte tingene som kommer til å bli auksjonert bort eller som du har muligheten til å vinne ved å kjøpe lodd for eksemel. De to første bildene er bort imot 2 meter  lange og 1,5 meter bred. Vi holder på å spikre rammer som er hentet av gammelt materiale fra snøsjermer som har ramlet ned! Flott, ikke sant?



De neste tre bildene har vi fått fra Kjøllefjords store kunstner, Hans Karluf. To fotografi og en tegning. Vi tror at arbeider signert av Kluffen kommer til å bli ganske så verdifulle med tid og stunder.




Hos Ellinor Utsi har vi fått dette utrolig flotte ullpleddet til en verdi av 1500 kroner. Hun har designet det selv og har skrevet en personlig hilsen til den heldige vinneren. Dette kan bli ditt om du kjøper lodd som selges fram til og med søndag 7. juli. Da trekker vi en heldig vinner på bruktbutikken, SammenSurium som har åpent fra 12-16.

Ellers har vi vært rundt om i dag og samlet "pynt" til den store happeningen i Dyfjord lørdag 6. juli!





Det kommer til å bli et maritimt preg i Dyfjords egen storstue, det kommer til å bli en flott utstilling med mange bilder som skal auksjoneres bort, det kommer til å bli atmosfære fra et orntlig fiskevær!

Inntil da, ha en fortsatt flott uke!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar