mandag 24. juni 2013

Dette er faen ikke greit!

Vi har et mål; å gjøre Dyfjord til et levedyktig samfunn igjen.
I følge statistikkene ligger vi tynt an. I følge oss selv handler det mest om innsats, vilje, kjærlighet og utholdenhet...



Å plante i steinura handler mest om optimisme, en urokkelig tro på at det er mulig, uansett hvor umulig det ser ut.
 

Dyfjord har gjennom tidene vært velsignet med mennesker som har kjempet for den lille bygda. For skole, fiskebruk, flekkemaskiner, veier og andre tilbud. Det har alltid vært noen som har sagt i fra når ting ble urettferdig eller skadet mer enn det gagnet.

Vi har i løpet av de to siste årene vært stemmene fra Dyfjord. Vi har sagt i fra om skrot og rot, forfalne boliger, vi har kjempet for barnehage og vi har reagert når ting ikke virker rett.

Tidligere i vinter ble Bacalao Nord AS begjært konkurs. Fiskebruket ble mørklagt og alle arbeidere sendt hjem. Det oppsto depressive tilstander i bygda. Uten mottak, arbeidsplasser og fisk på hjellene gikk vi rundt og spekulerte på hva vi kunne gjøre.

Ett blaff av optimisme fløy gjennom om oss, vi kunne vel få alt på lokale hender? Slippe å være eid av Spania, Portugal og attpåtil styres av en daglig leder som umulig kunne ønske Dyfjord det beste.

Optimistisk startet vi planleggingen av vårt nye foretak, vi skaffet oss samarbeidspartnere, hadde møter med kommunen, kontakt med Innovasjon Norge, og formelig talt gledet oss til å starte arbeidet med å rette opp år med forfall og likegyldighet.

Da bobestyrer endelig blir oppnevnt blir vi mildt sagt irriterte. Bobestyrer er nemlig styremedlem til Bacalao Nord største kreditorer; Nordkyn Seafood. Nordkyn Seafood og Bacalao Nord har også vært velsignet med den samme daglige lederen.

Vi tipser kommune, kreditorer og media om noe vi anser for å være inhabilitet. Kommunen reagerer, media skriver og kreditorer setter spørsmålstegn.

Så ble det stilt. Bobestyrer blir sittende.

Motet sank i oss, Og det hjalp ikke spesielt mye med folkemøtet som kommunen og den da avgåtte daglige lederen for Bacalao Nord; Oddvar Jensen avholdt i Dyfjord tidligere i vår. Uten at det ble sagt rett fram, så var det tydelig at Oddvar Jensen satt med "bukta og begge endene" uansett hvordan vi snudde og vendte på det.

Flere uker med tiltaksløshet feier over "de ville". Helt til vi skjønner at dette er "vinn eller forsvinn"! Skulle vi la halve Dyfjord falle i de samme hendene, forfalle ytterligere og kun bli et fantastisk monument over "bygda som ble solgt til elendighet"?

Vi våkner. Vi må gjøre noe. Vi bestemmer oss for å gå inn for å prøve å få kjøpt butikken og blågården slik at hvertfall SammenSurium kan bli værende og det store blå huset kan gjøres beboelig for en familie igjen. Vi trenger kapital.

Vi engasjerer mennesker rundt om i hele landet, setter opp en storstilt kulturdugnad fram mot 6.juli med mål om å få samlet mest mulig penger slik at Dyfjord kan eie litt av seg selv. Responsen er stor og givergleden rørende, det er mange som ønsker Dyfjord godt.

Med godt mot og i fullt arbeid får vi vite 4 ting i dag:

-Bacalao Nord as ble lagt ut for salg fredag 21. juni 2013.
- Oddvar Jensen har planer med all bygningsmasse som tilhørte Bacalao Nord. Dagen før bruket legges ut for salg sender Oddvar Jensen en mail til en næringsdrivende i Mehamn som driver turisme og tilbyr hele 20 utleieenheter i Dyfjord. (Det må bety at både blågården, bruktbutikken, hybelhuset, ja alt er tiltenkt turismeformål. Det betyr også at enda flere fastboende (som i dag leier husrom hos Bacalao Nord) blir husløse og presset til å flytte fra bygda).
- Frist for bud: 1.juli 2013, du har hele 10 dager på deg til å komme med bud.
- Det er slett ikke sikkert at det blir noen åpen budrunde, heller tvert i mot.

Mye mulig vi er superhormonelle, pms-aktivert og villere enn godt er; men dette er ikke greit!

For det første; Når man starter å forhandle med bygningsmassen før den er kjøpt fører selvfølgelig til at vi får en åpenlys visjon om at styreleder(bobestyrer) og daglig leder i Nordkyn Seafooder er enige om hva som skal skje allerede. (Hvis vi skal forutsi hva som skal skje nå, kommer Nordkyn Seafood til å overta Dyfjord. Det kommer til å bli et krabbemottak deler av året, og billig arbeidskraft fra utlandet kommer til å jobbe i sesongene. Resten av bygningsmassen blir leid ut til aktører som driver turisme. Dyfjord vil fortsatt bli voldtatt og ranet. Lokalsamfunnet vil ikke få noenting tilbake, selv skattepengene forsvinner ut av kommunen).

For det andre: Fiskebruket har vært konkurs ei god stund nå. Hvorfor annonsere det for salg med 10 dagers frist, rett før fellesferien starter?!

For det tredje: Sjekk denne fantastiske annonsen på Finn:

http://www.finn.no/finn/b2b/commercialproperty/sale/object?finnkode=42412188&sort=0&keyword=Dyfjord

Mer halvhjerta salgsannonse skal man lete lenge etter! Er ikke bobestyrer interessert i å få så mange som mulige kjøpere? I såfall, oooooh, vi falt pladask for den gamle blå containeren med påmalt "danger" skrevet i hvitt! Den var fin den, nesten like fin som den rustne trucken med hydraulikklekasje.

For det fjerde: Vi ble lovet en åpen budrunde. I følge salgsvilkårene kan budgivningen foregå åpent eller lukket, slik selger til enhver tid finner det hensiktsmessig. Dette innebærer at "budgiverne risikerer ikke å bli tillatt å gi mer enn ett bud."
Er ikke bobestyrer/selger interessert i å få inn mest mulig penger? Eller er det greiest å bare ha en lukket budrunde slik at Oddvar Jensen kan få konkursboet for den summen han ønsker? Hvorfor reagerer ikke kreditorene? Innovasjon Norge, Nordea og ikke minst skatt nord, for å nevne noen. 

For det femte: Hvorfor ringer ikke bobestyrer og informerer oss om at bruket er lagt ut for salg? Vi har bedt om å bli informert om dette og sagt at vi er potensielle kjøpere og meget interessert.

For det sjette: Hvorfor er ikke salget annonsert i Finnmarken?  Og hvorfor skriver ikke Finnmarken om problemstillingene vi har tatt opp? Det er absolutt en lokalsak som burde fått masse spalteplass i en lokalavis. Kan det ha noe med at redaksjonssjefen er i nær slekt med Oddvar Jensen? Oddvar Jensen har et stort nettverk, partiboka i orden, og holder seg bare inne med folk han kan ha nytte av. Folk med makt og kapital. Siterer: "Kirkegården er full av uunnværlige folk." 

For det sjuende: Oddvar Jensen er en smart mann. Det er ikke første gangen han har styrt Bacalao Nord ned i avgrunnen. Det er ikke første gangen han overtar Dyfjord for en slikk og ingenting og får en masse tilskudd slik at han får en ny start og samtidig slettet masse gjeld. Han vet å sno seg i systemet. Han var lur nok til å trekke seg ut som daglig leder rett før konkursen. Så slipper han karantenetiden det ville medført!

Toril Svendsen (næringsleder i Lebesby kommune)  sa i dag at det kom til å bli spennende å se hva som skjer videre nå. Det kommer ikke til å bli litt spennende engang, Vi vet hvilken framtid Dyfjord har hvis vi ikke foretar oss noe og får stoppet denne galskapen. Dette er ingenting annet enn korrupsjon på høyt nivå. Vi forlanger åpen budrunde, og vi ser helst at bobestyrer tar hatten sin å går.

Vi har nå nøyaktig 6 dager til fristen er ute. Denne gangen kommer vi ikke til å tvinne tommeltotter! Dyfjord samler herved troppene sine og mobiliserer til kamp for å få tilbake det som egentlig tilhører bygda!







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar