Dyfjord har fått 18 nominasjoner i "Statens pris for attraktiv stad - 2012", det er bare helt utrolig, tatt i betraktning at vi bare er 53 mennesker her! Og så vet vi at av de 53, så er det mange barn og mange eldre, og bare noen få som har tilgang til data... Når til sammen 238 steder i Norge er nominert, så regner vi med at det skal litt til for å stikke av med tittelen. Vi vet at det er mange flotte steder rundt om i vårt vakre land, men om vi går videre eller ikke spiller egentlig ingen rolle. Vi blir nesten rørt til tårer når vi leser alle de varme og nydelige omtalene av bygda vår. Dyfjord er virkelig elsket, og ikke bare av folk som bor her! Vi er ikke rent lite stolt av plassen vår. For oss er Dyfjord Norges beste plass, uansett hva en jury finner ut!
Les hva som er blitt skrevet om Dyfjord:
1. Det er et godt samhold i den lille sjøsamiskebygda Dyfjord,fiskebruket ble lagt ned og ungdomen reiste der i fra,når bruket startet opp igjen etter noen år var ungdomen borte.Men no er liv iden lille sjøsamiskebygda igjen,da mange av dem som dro er kommet til bake,no er det startet en bruktbutikk/kafe som drives av tre unge damer som er kommen tilbake til den lille bygda med familien.
2. Her er det så godt å være !! Trivelige mennesker og et fantastisk samhold <3
3. Det er en flott plass med mye natur og lett tilgang til havet og det som det har å by på, samt lett tilgang til naturen og dyrene som lever rundt bygda vår. vi som bor her er veldig opptat av samarbeid og dugnads ånden som det er mye av blandt menneskene som bor her. vi har en forening her som er veldig opptatt av miljøet og gjenbruk og det har fått ringvirkninger i nabobygda.
4. "Bygda er ikke stor (i dag er det litt over 50 innbyggere), men det er ikke størrelsen det kommer an på. Dyfjord er sikkert Norges beste bygd, i Norges minst samarbeidsvillige kommune. Fordi de har måttet kjempe for sin rett til å ”være” bestandig så har menneskene måttet finne kreative løsninger på det meste og har ikke minst vært nødt til å stå samlet. Noen eksempel: Bygda samlet i 1991 sammen 100 000 kr for å sende avgangsklasssen på to ukers skoletur til Disneyland i Florida. Bygda gikk sammen om å arrangere stor bryllupsfest til et nygift par som giftet seg i all stillet fordi de ikke hadde økonomi til å invitere alle.
I 2004 da fiskebruket ble lagt ned, tok Dyfjord beslag i flekkemaskin og lenket seg fast da maskinen som defineres som bygdas hjerte, skulle leies ut. Aksjonen var vellykket, og fiskebruket er i dag i drift, folk i bygda har også gjennom en rekke år måttet kjempe for å beholde skolen (grendeskolene brukes som en salderingspost i kommunebudsjettet når politikere har rotet bort penger på håpløse prosjekter). Dyfjord tapte, i dag er skolen lagt ned, barnehagen og kolonialbutikken gikk i samme dragsuget sammen med ca 28 innbyggere. Dyfjordingene sitter ikke som noen overgitte deppehoder av den grunn: Nei, de har en hel skole, et grendehus, nedlagte butikklokaler og massevis av plass til å boltre seg. Og det gjør de til gangs: De har laget bruktbutikk/kreativt verksted/fotostudio/cafe/barnehage/vevstue/ungdomsklubb osv. Alt arbeid er selvsagt frivillig, alle inntekter går til å skape trivsel i bygda. Dyfjordingene har masse planer for framtiden, men siden alt er så billig i butikken/cafeen deres, så tar det nok lang tid å tjene inn nok til å realisere alt de har lyst å gjøre. Deres nåværende prosjekt heter ”Dyfjord i blomst”, hvor det planlegges å gjøre synlige ting som gjør Dyfjord vakrere og så skal det arrangeres ”Dyfjordager” i sommer som skal sørge for yrende liv i den ene ”gata” i Dyfjord. Jeg tørr å påstå at ingen steder i Norge har så høy tetthet av ”ildsjeler” som Dyfjord. Jeg reiser flere ganger i uka inn til Dyfjord (Fra kommunesenteret Kjøllefjord) for å spise vafler, drikke kaffe, og suge til meg god atmosfære, og la livsgleden og den positive stemningen gjøre underverker for meg i den tunge mørketida. Når jeg skal gjøre nye innkjøp, så sjekker jeg alltid om jeg finner tingene jeg leter etter på bruktbutikken først. Slik sparer jeg både miljø og masse penger!
5. Ett sted Der man ønskes velkommen, år etter år av flere generasjoner. Folk med ståpåvilje og en glød for at bygden vil bestå. Jeg er imponert hva de utretter pådet lille stedet, og jeg vet de trenger hver en krone for at bygden skal bestå og ha ett lukurativt utvalg å by på, slik at de evt kan skaffe flere innbyggere. Jeg er turist Der, og ser mulighetene. Hjelp de, de fortjener de:-)
6. Vakkert, gjestmildt, fritt og spennende.
7. Dyfjord er kansje ikke Norges beste plass. Men er muligens Norges tapreste lille bygd? For gjennom tidene har denne lille plassen alltid sloss for sin eksistens. I 2004 forsvant skole, barnehage, butikk og post fra bygda. Alt som var igjen var gamle besteforeldre som mintes en tid da dugnadsånden og samholdet rådet. I 2009 flytter 2 barnefamilier tilbake, og siden da er lille Dyfjord beriket med ytterligere 3 barnefamilier. Alle med samme drøm; gjenopplive bygda og la barna klatre i bergene, leke i fjæra og gi latter til bygda. 3 unge damer starter foreningen "De ville bak fjellet", en frivillig organisasjon som har som mål å gjøre Dyfjord levende. Disse damene har jobbet dag og natt, laget brukt butikk og kreativt verksted. Et samlingspunkt til glede for både bygda og resten av kommunen. De har siden september 2011 drevet en dugnadsbasert barnehage, hvor de skraper sammen lønninger ved å gå i bua å egne, ulike arrangmenter og med hjelp fra gamle bestemødre og tanter. Kommunen er positive, men har dårlig med midler. "De ville bak fjellet" er de som vil og ønsker å være bak fjellet. De som ønsker å kjempe en siste gang for sin lille plass. For bygda som aldri ville dø.
8. Liten, idyllisk og høyst eksotisk plass som har kjempet for tilværelsen til alle tider - men, nekter å dø. Nå har unge mennesker funnet tilbake til sin barndomsparadis og vil friste ut-fordringene videre i bygda med å overleve i et lite samfunn nær naturopplevelser, et enklere og mindre stresset liv med familie og barn. Stedet har fiske som naturlig næring og har berget seg gjennom kriser og har et oppegående fiskebruk. Nært til rike fiskefelt i den lange og store Laksefjorden. Standhaftige og svært kreative og gjestfrie mennesker her, som ikke lar seg forfæres av altfor mye.
9. Dette er bygda hvor man i alle år har kjempet mot nedleggelser og fraflyttning. Vi har nå blåst nytt liv i bygda, og vist at dugnadsånden fortsatt lever. Vi er kanskje den eneste bygda i Norge som driver en dugnadsbasert barnehage, og vi jobber for å gjøre verden grønnere. Dette er bygda hvor man kjemper for det man tror på, hvor samholdet er sterkt og hvor man jobber for å bevare den sjøsamiske identiteten, kulturen og språket som er i ferd med å forsvinne med den eldste generasjonen. Her har gamle og unge gått sammen, vi er bygda som ikke vil dø!
10. Dyfjord er et lite sted,men har et stort hjerte. Folkene her er glad i stedet sitt,og har stått sammen i både motgang og gleder. Da livsgrunnlaget,fiskebruket ble lagt ned,nektet vi å gi slipp på bygda. Men de unge måtte flytte,pga arbeid.Da skolen stengte,så det mørkt ut,og mange mistet det siste håpet om å kunne komme hjem igjen. Noen år var det bare de gamle som tente lys i husene,men de sa alltid at bedre tider ville komme. Nå blåser det en ny frisk vind mellom fjellene,og noen unge damer har flyttet hjem med sine familier.De har startet familie-barnehage,og laget bruktbutikk/kafe i den nedlakte nærbutikken. De har åpent hver dag,og det har blitt en naturlig samlingspunkt i bygda,og opptimismen blomstrer :)Butikken heter Sammensurium,og er blitt poppulær,ikke bare i Dyfjord,men også for de omkring liggende bygdene. Kommunen har fått et lyspunkt,og nye ideer fødes blandt gamle skatter og en god kopp kaffe :) jeg vil så gjerne at mine barn skal få muligheten å vokse opp på et slikt deilig og trygt sted,der generasjoner har trådd sine barnesko,der vi kjenner hver en stein,der hjertet mitt banker <3
11. Dra for guds skyld dit å se...så e det spørsmålet besvart.
12. Bygda er et nydelig sted, med nydelige mennesker! Her jobber vi med å få ei grønnere bygd, og har startet ett prosjekt som heter "Dyfjord i blomst". Målet er å få denne litt karrige plassen til å framstå som en grønn oase! Vi samler inn penger (gjennom frivillig arbeid på bruktbutikk og kafè) til kompostbinger, Grønne Johanna, for å kompostere vårt eget matavfall slik at vi kan få god gjødsel til våre grønne prosjekter med å plante både busker, trær og blomster. Her skal det bli vakkert! Denne lille bydga skal bli ei foregangsbygd når det gjelder grønn tenkning, og det skal vises utad. Gjennom vår bruktbutikk fokuserer vi dessuten på gjenbruk, og denne butikken er blitt ett veldig populært tilbud i kommunen, og nå finnes det ett altervativ til søppeldynga,for folk som rydder i skuffer og skap.
13. Det som har gjort oss så knyttet er at husene står så tett og det gjør at vi har daglig kontakt. Etter at alt ble nedlagt, så kunne det lett blitt til at vi bare møttes ved postkassene, men med litt nytenkning så har vi fått nye møteplasser i bygda.
I Dyfjord har vi kjærligheten, og den gjør at vi overlever alt. Den kjente jeg på da jeg var liten, og den kjenner jeg på enda når jeg er 65 år! Æ trur at den største grunnen er at vi har bodd så nært, så alle som vokser opp her er med på alt. En lærer sa, som skolte her i sin tid ett år, at han glemmer aldri ungene her. Uansett om folk gikk i første klasse eller i 10. så var alle sammen. Ungdommene her har så masse historier, nesten som gamle mennesker, og det er fordi de er sammen med alle generasjoner. Store og små er sammen, ungene har en helt annen innstilling til gamle folk, og det er fordi vi bor så tett. Alle store og små tilbringer tid sammen, og da lærer ungene i miljøet å ta vare på hverandre. Kjærligheten overlever alt!
Her er så skjønt, helt skjønt!"
14. Det er kanskje ikke lov å nominere flere ganger, men jeg glemte noe viktig! Når vi unge planlegger de villeste arrangementer, prosjekter eller hva det måtte være, så stiller de eldste damene i bygda opp uansett hva det måtte være! De jobber så hardt at de gjør skam på oss unge. Deres kokkekunster, evne til å lage store arrangementer for masse mennesker, og evne til å få folk til å trives er unik! Uten disse arbeidsomme damene hadde Dyfjord aldri vært hva det er. De burde ha all ære for at Dyfjord er en flott plass hvor vi føler tilhørighet og kjærlighet og de må jo også ha æren for at vi er blitt som vi er... :) Det må jo også nevnes at vi har en egen bygdegartner som står på hele sommeren hvert år, og har gjort det så lenge jeg kan huske, for å forskjønner plassen vår- bare fordi han er glad i bygda si! Og så er det jo ingen som har nevnt at vi har et bittelite sjømuseum kombinert med en selvbetjent cafe hvor folk kan steke seg vafler, spise diplom-is og drikke kaffe i fjærsteinene. Det er virkelig en liten pærle som både norske og utenlandske turister som forviller seg til Dyfjord (som ikke engang er merket av på kartet) blir helt overbegeistret over. Og tilslutt må vi jo også si at mye av det vi har klart å utrette så langt i lille Dyfjord kanskje ikke hadde vært mulig hvis det ikke var fordi vi har den flotte kommunen vår med på laget. Vi har fått startstøtte til å etablere bruktbutikk/kreativt verksted og har også fått midler til forprosjekt for å lage barnehage.
15. Ingen ting er finere enn naturn i dyfjord, stille og rolig hele dagen lang
16. Dyfjord er en liten trivelig sjøsamisk bygda med mange trivelige folk,ikke minst jentan som driver kafen, der vi kan møtes å slå av en prat med folk som kommer både fra kjøllefjord og mehamn :-)
17. Dyfjord. Åpne døra og ta et skritt ut, og du befinner deg i den ville og flotte Finnmarksnaturen. Dyfjord har sin store sjarm i menneskene som bor der, som har kjempet om skolerett og rett på barnehage i alle år. Takket være min flotte bestefar og tante, samt resten av bygda klarte de å bevare den så både min mor og jeg fikk gå skole der. Det flotte fiskeværet som vi alle har så kjær er preget av nedleggelse og fraflytting. MEN nå er det kommet tilbake familier, den yngre generasjonen som tidligere bodde i Dyfjord, og som er villige til å bygge opp bygda si igjen. Barnehagen går på dugnad, det sier alt om engasjement! De brenner for å bevare det flotte bygdesamfunnet, som det den var kjent for! Vi håper et strøk med kjærlighet og maling vil friste andre familier å bosette seg. Den friheten barna får i Dyfjord får de ingen annen plass, det er jeg sikker på! Jeg unner virkelig min hjembygd å få sin fortjente medalje for mye arbeid, omsorg og kjærlighet som har vært viktige redskap for å bevare det lille bygdesamfunnet. Vi heier på DYFJORD
18. Det er bare utrolig hvor mye man får til i Dyfjord, den lille bygda... skulle nesten ikke tro at det gikk ann. I morgen arrangeres det gigantisk fest for sola og barna, med salg av brukttøy, aktiviteter for barna, konkurranser, middag, kaker osv. osv... Hele bygda står på hodet for å bidra! Alt for at de skal få inn penger til å drive barnehage i bygda.
Tusen millioner takk til alle som tok seg tid til å skrive noen ord. Til alle dere som er blitt omtalt, sug det til dere! Alle innbyggerne i bygda vår, hver eneste en, har en viktig rolle og bidrar på ulike måter til å berike miljøet, og er dermed på å gjøre bygda til hva den er i dag. Det samme gjelder alle som kommer på besøk. Vi som bor her vet at vi er privilligerte, vi vet at mange kunne tenkt seg og flyttet hit hvis det hadde vært boliger å oppdrive. Meget mulig at det må bli høyt prioritert prosjekt etterhvert... Vi må bare få barnehage her først! ;) Vi, De ville bak fjellet tar i allefall hvert eneste ord med videre på ferden, i arbeidet med å få satt Dyfjord på kartet! Å lese dette var nesten som en vitaminsprøyte, en energipille og powerfuel! Nå kjører vi på videre... :D
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar